Evolutia preturilor la constructii noi in Cluj Napoca

Pretul unui apartament nou in Cluj Napoca a atins valorarea maxima in perioada de la sfarsitul anului 2007 pana in prima parte a anului 2008. In aceasta perioada s-au realizat tranzactii de apartamente in constructii noi cu preturile medii de vanzare de mai jos :
  • apartament cu 1 camera constructie noua Cluj Napoca 55.000 - 65.000 Euro,
  • apartament cu 2 camere constructie noua Cluj Napoca 70.000 - 85.000 Euro,
  • apartament cu 3 camere constructie noua Cluj Napoca 100.000 - 120.000 Euro,
  • apartament cu 4 camere constructie noua Cluj Napoca 130.000 - 150.000 Euro.
Pentru un apartament in centru mun. Cluj Napoca cumparatorii au platit mai mult de 2.000 Euro/mp util. Un loc de parcare suprateran aferent unei constructii noi in cluj s-a vandut cca. 3.000 Euro, iar un garaj subteran cu 6.000-10.000 Euro.

Dupa cateva luni in care s-au redus considerabil numarul tranzactiilor imobiliare pe segemntul de case si apartamente noi in Cluj, incepand cu toamna anului 2008 am asistat la o scadere a preturilor pe piata imobiliara din Cluj. Unda de soc a crizei finaciare mondiale s-a resimtit si in Romania, iar preturile la apartamente, case si terenuri au suferit o corectie severa. Multi clienti au fost impiedicati de conditiile bancilor dificile si scumpe de imprumut sa acceseze un credit ipotecar pentru a-si cumpara o locuinta noua in Cluj-Napoca. Sectoarele pietei rezidentiale au fost afectate in mod diferit de criza, astfel pretul apartamentelor din imobilele vechi a suferit corectii mult mai severe decat apartamentele din blocuri noi. Cele mai multe cereri sau inregistrat pentru ofertele de vanzare apartamente cu 2 camere in blocuri noi si pentru ofertele de apartamente noi cu o camera in Cluj. S-au tranzactionat apartamente noi in ansambluri rezidentiale din Cluj la preturi cuprinse intre 750-1000 Euro/mp util, exceptie facand imobilele din zona ultracentrala a orasului unde preturile sunt mult mai ridicate decat in alte cartiere din Cluj.

In prima parte a anului 2009 cele mai multe apartamente in constructii noi s-au vandut la urmatoarele preturi:
  • apartamente 1 camera Cluj Napoca 28.000 - 45.000 Euro,
  • apartamente 2 camere Cluj Napoca 50.000 - 60.000 Euro,
  • apartamente 3 camere Cluj Napoca 70.000 - 80.000 Euro,
  • apartamente 4 camere Cluj Napoca 95.000 - 130.000 Euro
  • apartamente Floresti Cluj 550 - 600 Euro/mp util
  • casa duplex Floresti Cluj 50.000 - 65.000 Euro
In zona ultracentrala din Cluj Napoca nu s-a inregistrat o scadere semnificativa de preturi, aici proprietarii nu s-au grabit sa coboare pretul locuintelor prea mult sub valoarea de 2.000 Euro/mp util.

Aceste apartamente construite in blocuri noi se predau in general semifinisate si sunt dotate cu centrala termica si instalatie de incalzire functionala.

Sectorul imobiliar din Romania a fost in ultimii ani unul dintre cele mai profitabile din Europa, astfel ca investitorii au avut un motiv serios sa-si indrepte atentia catre noi, integrarea tarii noastre in UE, intarind increderea operatorilor straini pe piata imobiliara romaneasca.

Piata rezidentiala a fost alcatuita pana in 1989 din apartamente in blocuri vechi si case construite in regie proprie dar cresterea dinamicitatii populatiei in acest important centru universitar din inima Transivaniei a generat o cerere de locuinte tot mai mare si in consecinta pretul apartamentelor a urmat un trend ascendent in toti acesti ani. In Cluj Napoca s-a creat o patura mijlocie suficient de puternica financiar care si-a permis cumpararea de apartamente cu sau fara credite ipotecare sau imobiliare. O alta cauza care a dus la cresterea preturilor apartamentelor din Cluj a fost numarul mare de elevi si studenti veniti aici la studii din alte zone ale tarii. Parintii acestora, satui de chiriile mari, au inteles repede ca achizitionarea unei garsoniere sau a unui apartament in Cluj este o investitie buna. Nu putini au fost cei care au preferat ca in locul chiriei lunare sa plateasca o suma echivalenta ratei lunare bancare pentru a rambursa creditul obtinut pentru apartamentul cumparat. Obtinerea unui credit ipotecar sau imobiliar de la banca pentru cumpararea unui apartament in Cluj Napoca s-a facut fara probleme pana in toamna anului 2008, moment in care pe fondul crizei finaciare mondiale BNR a inasprit conditiile de creditare.

Daca pana in anul 2004 in Cluj pe sectorul rezidential ponderea ofertei de apartamente in constructii noi era nesemnificativa comparativ cu oferta de apartamente din blocurile vechi, lucrurile aveau sa se schimbe radical dupa 2004, asa incat ponderea locuintelor noi vandute in ultimii ani a ajuns sa depaseasca 80% din totalul apartamentelor tranzactionate.

Investitorii locali au profitat din plin de cererea mare de apartamente in constructii noi in Cluj inregistrata in perioada 2004-2008. Decalajul dintre cererea mare si oferta insuficienta de apartamente in blocuri noi, cresterea nestavilita a preturilor, inclinatia clientilor pentru cumpararea de apartamente noi, dar mai ales de profiturile substantiale obtinute de investitorii care au ridicat blocuri noi de apartamente in anii 2004-2006 au atras un numar record de dezvoltatori pe piata rezidentiala. Odata declansat bum-ul investitional pe piata imobiliara, in fiecare an s-au construit tot mai multe blocuri noi, in special de apartamente cu una sau doua camere, dar si apartamente cu 3 si 4 camere cu suprafete mari, sau mai nou penthouse-uri care s-au vandut de regula inca din faza de proiect.

Visul multora dintre noi este sa locuiasca intr-o casa sau o vila in Cluj Napoca, singur in curte, unde primeaza intimitatea si confortul. In ultimii ani s-au construit mai multe case in sistem duplex sau constructii insiruite care s-au vandut de regula inainte de finalizarea constructiei. Terenurile pentru case si vile in Cluj Napoca au avut preturi ridicate si au fost ceva mai dificil de gasit, cererea de case in Cluj fiind si ea in crestere. In ultimii ani s-au tranzactionat atat case vechi, dar mai ales case noi, constructii individuale, sau duplexuri, unde cumparatorii au optat preponderent pentru achizitionarea de case semifinisate, sau de case "la rosu", care au avut preturi mai accesibile decat cele finisate. Cererea de vanzare si inchiriere de case in Cluj Napoca a crescut permanent in ultimii ani si in consecinta, preturile la case si vile in Cluj Napoca au avut un trend ascendent.

In contradictie cu criza imobiliara, anul 2009 va fi unul prolific in privinta finalizarii de unitati locative noi, dezvoltatorii si toti factorii implicati pe piata imobiliara fiind nevoiti sa-si adapteze politica de management la noile conditii de piata. Scaderea accelerata a vanzarilor de apartamente din ultimul an a fortat dezvoltatorii imobiliari sa reactioneze si sa-si revizuiasca preturile de cerere in conformitate cu conditiile actuale de piata, sa devina mult mai flexibili in relatia cu clientul cumparator, disponibil la negocierea pretului de vanzare sau a modalitatilor de plata. Inventivitatea nu are nici ea limite cand e vorba de bonusurile oferite clientului in cazul cumpararii unui apartament: vanzarea apartamentului finisat la pret de semifinisat, garaj sau loc de parcare inclus in pret, acordarea unui autoturism nou la pachet cu apartamentul, mobilarea si utilarea bucatariei, etc.

Chiar daca pe termen scurt piata imobiliara a fost perturbata de criza financiara mondiala pe termen lung investitiile imobiliare vor ramane profitabile.

Sunt cativa factori suficient de importanti care vor duce in curand la o revigorare a pietei imobiliare si care vor mentine investitiile imobiliare in topul celor mai sigure plasamente financiare: tranzactionarea apartamentelor de pe stoc, din blocurile noi finalizate sau in curs de finalizare va duce in scurt timp la un numar mai scazut de oferte pe piata municipiul Cluj Napoca fiind un puternic centru economic si universitar are o dinamica mare a locuitorilor ceea ce va genera permanent cerere de locuinte numarul in crestere a celor ce-si doresc apartamente din segmentul proiectelor de lux cu compartimentare moderna si suprafete generoase scaderea preturilor a creat un echilibru intre asteptarile vanzatorului si posibilitatile reale ale cumparatorului preturile fiind din ce in ce mai atractive, se aproprie momentul in care masa mare de clienti aflata in espectativa va incepe din nou sa cumpere apartamente masurile de relansare a pietei creditului ipotecar

Municipiul Cluj Napoca este un oras european, un puternic centru economic si universitar cu o dinamica mare a locuitorilor ceea ce va genera permanent cerere de cumparare si inchiriere apartamente, case si vile. Cei peste 80.000 de studenti, care aleg sutele de specializari oferite de cele 7 universitati clujene (cea mai mare universitate fiind "Babes-Bolyai", cu 21 de facultati si peste o suta de specializari), dinamizeaza in fiecare an piata imobiliara in general si piata chiriilor in special.

INCHIRIERE IMOBILE NOI CLUJ NAPOCA

Daca cautati o chirie in Cluj Napoca, agentia imobiliara Welt Imobiliare din Cluj va prezinta, pe site-ul www.weltimobiliare.ro, cele mai bune oferte de inchiriere apartamente, inchiriere apartamente noi in Cluj Napoca, inchiriere garsoniere, inchiriere apartamente mobilate sau inchiriere apartamente nemobilate, inchiriere apartamente de lux, inchiriere apartamente in vila, inchiriere case, inchiriere vile, inchiriere apartamente si vile de protocol, inchiriere spatii comerciale, inchiriere hale, inchiriere spatii pentru birouri. Preturile medii ale chiriilor lunare pentru ofertele de inchiriere case si vile in Cluj Napoca sunt situate in jurul valorii de 1.500 Euro. Preturile chiriilor la vile variaza in functie de zona, suprafata construita, numarul de camere, destinatie, confort, finisaje, dotari, etc.

Chiria medie pentru spatiile industriale din Cluj Napoca se situeaza in prezent intre 2 si 4 euro/mp/luna, marea majoritate a ofertelor de hale industriale si spatii pentru depozitare fiind in zona de est a orasului, dar poate ajunge pana la 6 euro/mp/luna in cazul ofertelor de hale pentru productie sau depozitare nou construite. Cererea pentru inchiriere spatii industriale s-a mentinut la un nivel ridicat, in special pentru spatii logistice, dar oferta pentru astfel de spatii este deficitara. Companiile solicita spatii de depozitare si spatii de productie tot mai mari si de o calitate din ce in ce mai ridicata. In plus, dezvoltarea infrastructurii extinde zonele unde se construiesc proiecte logistice.

In actualul context al pietei imobiliare clientii sunt in mod firesc mult mai pretentiosi si selectivi atunci cand aleg agentia imobiliara cu care colaboreaza pentru ofertele de inchiriere, vanzare sau cumparare de locuinte in Cluj Napoca. Este lesne de inteles ca vor alege o agentie imobiliara care face o promovare eficienta a ofertelor, cuvantul de ordine fiind azi calitatea. Incepand cu anul 2008 s-a facut o selectie dura a tuturor operatorilor de pe piata imobiliara fie ca este vorba de firme de constructii, agentii imobiliare, sau intreprinzatori imobiliari. Inca din anul 2003, pe site-ul firmei noastre si pe alte materiale publicitare am afisat in mod obsesiv pe prima pagina, alaturi de sloganul "Welt Imobiliare - Un partener sigur pentru o investitie profitabila" cuvinte atat de actuale azi, ca: "SERVICII DE CALITATE PENTRU CLIENTI DE CALITATE"

Clientii sunt azi de calitate si orientati spre calitate. Sunt mult mai bine informati si mai pregatiti atunci cand doresc sa faca o tranzactie imobiliara, mai pretentiosi si mai atenti la fiecare pas pe care il parcurg, sunt de fapt mai atenti la calitate fie ca e vorba de serviciile agentiei imobiliare sau de alegerea ofertei imobiliare. WELT IMOBILIARE este solutia ideala pentru sustinerea pietei imobiliare si cresterea calitatii serviciilor imobiliare. Welt Imobiliare este partenerul ideal si garantia succesului tau. Pe site-ul www.weltimobiliare.ro veti gasi intr-o prezentare moderna cele mai bune oferte imobiliare.

30.05.2009

Constructii noi Cluj - oferte recomandate